Sun Uutiset 19.12 klo 19:00

1. Sun+ Minit / Juna seisoi tunteja, matkustajat tuskissaan / KAISA

Matkustajat joutuivat perjantaina 10. elokuuta iltapäivällä sietämään tukalaa kuumuutta Ouluun matkalla olleessa junassa, kun sen veturi hajosi lähellä Parkanoa. Veturin hajoaminen aiheutti toimintahäiriön myös junan ilmastointiin ja maksupalvelupäätteisiin. Junassa oli kovin kuuma, minkä takia juna seisoi ovet auki. Kuumuuden kanssa painiskelevat matkustajat eivät voineet tehdä ostoksia junan ravintolavaunussa.

  • Veturi syöttää sähkön junavaunuihin ja kun se hajosi, ilmastointi meni pois päältä ja maksupäätelaitteet eivät myöskään toimineet. Konduktöörit kuitenkin jakoivat junassa matkustajille vettä ja pitivät ovia vartioidusti auki, jotta ilma pääsi vaihtumaan. Tämä oli hyvin valitettava tilanne vielä näin kuumana päivänä, VR:n viestinnästä kerrottiin.

Juna IC 125 pääsi jatkamaan matkaa kohti Oulua noin kolme tuntia aikataulustaan myöhässä.

(Esa Keskinen, Parkano, SK 11.8.2018)

2. Eeva Haaslahti / Uskalla sanoa ei / KATRIN

Liian kiltti ihminen ei osaa näyttää tunteitaan, vaan kätkee ne sisäänsä. Killteydestä tulee ongelma, kun alkaa elää miellyttääkseen toisia, eikä pysty ilmaisemaan omia tunteitaan. Itselle täytyisikin asettaa terveet rajat ja uskaltaa sanoa välillä ei.

https://yle.fi/uutiset/3-9315987

3. Dance 6-7 v / Suomen metsät säilyvät hiilinieluina / KAISA

Kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin raportti on karua luettavaa. IPCC:n raportissa vaaditaan nopeita päästövähennyksiä, jotta maapallon lämpötilan nousu voidaan rajoittaa 1,5 asteeseen.

Yksi keino vähentää hiilidioksidipäästöjä on hillitä metsähakkuita. Suomessa hakkuiden määrää on kasvatettu lähes koko 2010-luvun ajan. Miksi Suomessa hakataan metsiä koko ajan enemmän?

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen vastaa: ”Metsien käyttö mitoitetaan meillä niin, että metsämme säilyvät mittavina hiilinieluina ja niiden hiilivarasto kasvaa koko ajan. Suomen metsät kasvavat enemmän kuin koskaan ja puuvarasto on suurempi kuin koskaan aiemmin. Metsien kasvatuksessa aikajänne on kymmeniä vuosia tai vuosisata. Siksi niiden käsittelyssä on huolehdittava kasvukyvyn ja terveyden säilymisestä vuosikymmenestä toiseen pitkäjänteisesti. Silloin nielut säilyvät, metsien hiilivarasto kasvaa ja hiilineutraalius voidaan säilyttää.”

(Mikko Niemelä / Suomen Kuvalehti 12.10.2018)

4. Lyrical 14+ / Muuttolinnut / TIINA

Syksy on saapunut. Tuhannet muuttolinnut suuntaavat vuotuiselle matkalleen kohti etelää, ja siksi seuraavat viikot tarjoavat vuoden parhaan tilaisuuden nähdä harvinaisia muuttolintulajeja matkalla. Näitä yksinkertaisia neuvoja noudattamalla löydät lintuelämyksiä omalla kotiseudullasi.

  1. Etsi lintujen suosimat levähdyspaikat
  2. Osta hyvä kiikari
  3. Pidä silmällä säätä
  4. älä vahingoita lintuja

https://tieku.fi/elaimet/linnut/nelja-konstia-muuttolintujen-bongaukseen

5. Nykäri 12-14 v jatko / Jos eksyt metsään / TIINA

Antti SalonenVapaaehtoisen pelastuspalvelun Järvenpään paikallistoimikunnasta neuvoo metsään lähtijää ottamaan kartan ja kompassin mukaan ja opettelemaan niiden käytön etukäteen.Valoisassa ympäristössä on helppo edetä suoraan näönvaraisten kiintopisteiden avulla. Jos ihminen ei pysty suunnistamaan minkään maamerkin, auringon tai kuunvalon perusteella, hän ryhtyy väistämättä ennen pitkää kävelemään ympyrää. Eksyessä kannattaakin pysähtyä hetkeksi, rauhoittua ja miettiä, missä on. Eksyneen kannattaa yrittää paikantaa itsensä kartalta, katsoa ja kuunnella ympäristöä. Pimeän tullen eksynyt voi etsiä suuntaa tähdistä, jos Pohjantähteä ei löydy, voi käyttää muitakin tähtiä ilmansuunnan määrittämiseen.

https://www.tiede.fi/artikkeli/kysy/miksi-eksynyt-kiertaa-kehaa

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/320378-jos-eksyt-metsaan-toimi-nain-pelastuspalvelun-neuvo-voi-pelastaa-henkesi

6. Show 15+ ed / Suomalainen kenkäsuunnittelija valloittaa maailmaa / KAISA

Minna Parikka -brändi otti ensiaskeleensa, kun 15-vuotias Minna päätti kenkäsuunnittelun olevan kutsumusammattinsa. Siitä lähtien suunnittelijan vallattomat luomukset ovat löytäneet tiensä naisten jalkoihin ja sydämiin ympäri maailman. Parikan kenkiä myyvät tällä hetkellä yli sata korkeatasoista jälleenmyyjää yli 25 maassa.

”Suunnittelemani kengät ovat kuin rakkauskirjeitä kenkähullulta toiselle. Minusta tyyliasioita ei koskaan pidä ottaa liian vakavasti. Elämä on moiseen aivan liian lyhyt!” Minna Parikka sanoo.

Parikka palkittiin Vuoden nuori muotoilija -tittelillä vuonna 2014. Parikan kenkiä ovat käyttäneet muun muassa poptähdet Lady Gaga ja Taylor Swift.

https://www.minnaparikka.com/fi/minnan-maailma

7. Street 10-12 v jatko / Michael Jackson näyttely Suomeen / KAISA

Popikoni Michael Jackson on innoittanut monia ja nyt myös maailman johtavia nykytaiteilijoita. Taidemuseo EMMAssa Espoossa aukea elokuussa 2019 Michael Jackson: On the wall -näyttely. Esillä on 48 taiteilijalta, kuten Andy Warhollilta, yhteensä 80 teosta siitä, miten he ovat inspiroituneet Michael Jacksonista. Ennen Espoota näyttely nähdään Lontoossa, Pariisissa ja Bonnissa. Elokuussa tulee kuluneeksi 60 vuotta Jacksonin syntymästä. (SK 3.7.2018)

8. Show 14+ jatko / Porilainen ravintola A la Maison sai Michelin-tähden

 

/ CHARLOTTA

Michelin-tähti on tunnustus maailman parhaille ravintoloille ja niiden keittiömestareille. Porin Etelärannassa sijaitseva ravintola ansaitsi tähtensä eilen 18.12.2018. Ravintolan henkilökunta, erityisesti tarjoilijat, kertovat tähden tuovan lisäpaineita, mutta samalla tähti antaa motivaatiota ja kannustaa entistä parempaan palveluun. Tarjoilijat hektisessä työympäristössään venyvät äärimmilleen, jotta A la Maison ja sen keittiömestarit voisivat säilyttää tunnustuksensa ja jotta ravintola voisi jatkaa loistamista yhtenä Suomen kirkkaimmista ravintolatähdistä.

9. Iina&Kira / Where can I find Maria / KIMBERLY

Perhe oli lomamatkalla Kreikassa – yksi sisaruksista kadoksissa!

Nuorimman siskon, Marian 3 v, huomattiin kadonneen kesken uima-allas leikkien. Vanhimmat sisarukset kertoivat kadonneesta sisaruksesta vanhemmilleen, jotka etsivät tytärtään hotellin työntekijöiden ja alueen poliisin kanssa läpi yön. Maria on edelleen kadoksissa ja häntä etsii tällä hetkellä Kreikan viranomaisten lisäksi Interpol.

Kun ihminen katoaa, läheisille jää kysymyksiä vailla vastausta. Usein mielikuvitus pyrkii täyttämään tyhjät kohdat tapahtumien kulusta toinen toistaan hurjemmilla kohtaloilla.

Toivosta on vaikea luopua!

10. Street 7-8 v / Sirkus Finlandialla uusi klovni numero / MAIMI

Sirkus Finlandia on lisännyt ohjelmistoonsa uuden hulvattoman pelle ”pläjäyksen”. Ohjelmanumeroon sisältyy hassuttelua, mutta myös upeita taidonnäytteitä. Sirkus tiedottaa, että he ovat palkanneet pellejä, jotka ovat erityisen taitavia tanssijoita ja esiintyjiä.

Sirkus on koko perheelle suunnattu ja viihdyttää varmasti jokaista perheenjäsentä vauvasta vaariin.

Sirkuksen ensimmäinen etappi on Porissa joulukuussa.

11. Street 15 + ed / Rasismin vastainen mielenosoitus / KAISA

Helsingissä järjestettiin lauantaina poliisiväkivaltaa vastustava Black Lives Matter -tukimielenosoitus. Tempauksella tuettiin Yhdysvalloissa tapahtuneen poliisiväkivallan uhreja.

Tukimielenosoituksen järjestäjät kertovat, että mustiin kohdistuva syrjintä ja virkavallan tekemä väkivalta on Yhdysvalloissa jokapäiväistä. Järjestäjien mukaan poliisi on tänä vuonna surmannut jo noin 200 mustaa amerikkalaista.

Poliisin mukaan paikalla oli kourallinen ihmisiä ja mielenosoitus sujui rauhallisesti.

https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/2954444/Helsingissa+osoitettiin+mielta+poliisivakivaltaa+vastaan

12. Show 20+ / Chicago musikaalin tähdet / TIINA

Vaikka musikaalitähti vanhenee, hän ei anna armoa itsellensä. Hänellä on satoja näytöksiä takana. Keho on kokenut vuoristoratoja ja ei aina tottele. Samaa koreografiaa on tanssittu vuosia. Mutta kun musiikki alkaa ja verhot avautuvat kaikki kipu, uupumus ja rutiini on poissa. Show on jatkuttava ja show jatkuu niin kauan kuin jalka lentää. It is all that jazz !

13. Show 7-8 v / Ennennäkemätön taidenäyttely Porin taidemuseossa / CHARLOTTA

Porin Etelärantaan saapuu joukko arvostettuja, ranskalaisia nykytaiteen edelläkävijöitä, joita kriitikot ympäri maailmaa ovat ylistäneet. Abstrakteja taideteoksia on kehuttu niiden maagisesta vetovoimasta, ”tuntuu, kuin taideteos heräisi henkiin”. Taidenäyttelyssä nuoret, ranskalaiset taiteilijat vastaavat mielellään kysymyksiin taideteoksista ja niiden syntymisestä. Porista näyttely siirtyy Tukholman modernin taiteen museoon. Porissa se on avoin yleisölle kahden viikon ajan.

14. Venla Kujansuu / Unicef -keräys / KIMBERLY

Viime vuosina suomalaisten auttamishalu on ollut ennätyksiä rikkovaa. Lahjoituksilla esimerkiksi afrikkalaiset tytöt pääsevät kouluun.

Unicefin työ perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen, jonka tärkein tavoite on perusoikeuksien: terveyden, koulutuksen, tasa-arvon ja turvan takaaminen jokaiselle lapselle. Suomen UNICEF ry kerää varoja UNICEFin työhön ja vaikuttaa lapsen oikeuksien toteutumiseen yli 190 maassa, myös kotimaassa. UNICEF saa kaikki varansa vapaaehtoisina lahjoituksina.

Anna tänä jouluna koululahja!

https://www.unicef.fi

15. Show 13-15 v ed / Syrjäytyneitä nuoria on Suomessa lähes 66 000 / KAISA

Syrjäytyneitä nuoria on nyt lähes 66 000, arvioi Me-säätiö. Määrä on laskenut vuodessa yli 2 600:lla muun muassa taloudellisen tilanteen paranemisen takia, sillä nuorten asema työmarkkinoilla on parantunut.

Vaikka suunta on hyvä, syrjäytyneiden määrä ei vähene riittävää tahtia, säätiö sanoo. Nuoret, joiden taustalla on useita työllistymistä heikentäviä tekijöitä, tarvitsevat monialaista tukea elämänhallintaan.

Peruskoulussa pojista yli 11 prosenttia saa tehostettua tukea ja tytöistä 6,5 prosenttia. Ero on Me-säätiön tutkimuksen mukaan kasvanut kymmenen viime vuoden ajan merkittävästi. Tuen määrä kasvaa ikävuosien myötä.

Oppilaan kokonaisvaltainen tilanne jää kuitenkin tuesta huolimatta liian usein huomiotta, sillä monen lapsen kohdalla ongelmat johtuvat monista eri tekijöistä koulussa ja sen ulkopuolella, Me-säätiö arvioi.

Oppilaat tarvitsevat tuekseen vastuullisia aikuisia, yhteisön, johon kuulua ja joka tarjoaa mielekästä tekemistä, säätiö sanoo.

(
syrjäytyminen
22.3.2018 klo 09:06 YLE)

16. Street 16+ jatko / Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä / TIINA

Tunnettu amerikkalainen artisti Beyonce käyttää vuonna 2013 ilmestyneessä kappaleessaan ”Flawless” nigerialaisen kirjailijan
Chimamanda Ngozi Adichie
puhetta ”
We Should All Be Feminists
.”

Kirjailija itse kiittelee Beyonceeta puheensa lainaamisesta, sillä ilman Flawless kappaletta monet nigerialaiset tytöt eivät olisi koskaan kuulleet hänen tekemäänsä puhetta ja nyt he keskustelevat kiivaasti feminismistä.

Adichie sanoo puheessaan: ”Feministi on henkilö, joka uskoo sosiaaliseen, poliittiseen ja taloudelliseen yhdenvertaisuuteen sukupuolesta riippumatta. ” Maaliskuussa 2017 kaikki suomen 9. luokkalaiset saivat Adichien kirjan ”
Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä
”.

https://en.wikipedia.org/wiki/Flawless_(Beyonc%C3%A9_song)

17. Anni&Nita / Risteyksessä / KATRIN

Voiko ystävästä erota?

Pitkään jatkunut ystävyys voi olla molemmin puolin antoisaa mutta mitä jos se ei ole enää sitä? Ystävyyden muuttumiseen voi olla monia syitä, toinen on saattanut jäädä jumiin menneeseen ja toinen liikkunut jo elämässään eteenpäin. Jos kumpikaan ei ole enää varma ystävyyssuhteen kannattavuudesta, kannattaa muistaa myös ilmaisu ”erilleen kasvaminen” ja miettiä omalla kohdallaan että mitä on tapahtunut. Jos ystävyys ottaa enemmän kuin antaa se kannattaa punnita.

https://www.iltalehti.fi/perhe/a/2015103020546962

18. Nykäri 14+ jatko / Dystopia / TIINA

Teemestarin kirjaon
Emmi Itärannan
vuonna 2012 ilmestynyt
esikoisromaani
. Se sijoittuu suuren mullistuksen jälkeiseen
dystooppiseen
tulevaisuuteen, jossa maailman
makean veden
varannot ovat ehtyneet.

Nyt vuonna 2018 kaiken elämän perustasta, vedestä, on tullut huutava pula kaikilla mantereilla.Jotain on tehtävä ennen kuin Itärannan dystopia muuttuu todeksi.

19. Nykäri 15+ ed / Musta kissa kadonnut / TIINA

Talvikelistä huolimatta Suomessa on karkuteillä useita satoja kissoja. Muun muassa
Karkurit.fi
sivustolla etsitään yli 700 kissaa.
– Kissa on varsinainen livahtelija, joka saattaa poistua asunnosta huomaamatta samalla, kun joku kulkee ovesta, sanoo
Kissat.fi
-sivuston ylläpitäjä
Maija Ankkuri.
– Avoin ulko-ovi, raollaan oleva verkoton ikkuna ja avoin parvekkeen ovi houkuttavat kissaa karkaamaan. Kissa ei osaa arvioida, kuinka korkealla on viides tai seitsemäs kerros. Se hyppää, jos saa tilaisuuden, hän jatkaa. Kissa saattaa Ankkurin mukaan hylätä kotinsa, jos sinne muuttaa toinen kissa, koira tai uusi ihminen. Se voi myös paeta kiusaavia lapsia tai vierasta kissaa. Mutta kissat voivat palata kotiin satojen kilometrien tai useiden vuosien jälkeen. Ruotsissa, Sundbybergissä, Linnea-kissa palasi kotiinsa 15-vuoden kateissa olon jälkeen.

https://www.nurmijarvenuutiset.fi/artikkeli/462804-kateissa-yli-700-kissaa-miksi-lemmikki-katoaa

20. Street 13-15 v jatko / Ulkonäkökeskeisyys / KAISA

Elämme todella ulkonäkökeskeistä aikaa. Osin ulkonäköpaineet ovat tiedostamattomia. Ihminen, joka katsoo aamulla ensimmäiseksi puhelintaan, saattaa verrata itseään tahtomattaan jopa tuhansiin muihin.

On hienoa, että ihmisillä on erilaisia samaistumisenkohteita. Mutta mitä jos ulkonäön kommentointi lopetettaisiin kokonaan? ehdottaa Jenni Pääskysaari Helsingin Sanomien artikkelissa Monet kasvot. Hänen mielestään kenenkään ulkonäköä ei tarvitsisi edes kehua. Jos ulkonäöstä ei puhuttaisi yhtikäs mitään, ihmisten muut puolet saisivat enemmän huomiota. ”Pitkällä aikavälillä alettaisiin arvostaa sitä, mitä ihminen tekee ja sanoo. Tällä hetkellä ulkonäkö määrittää, kuka saa yhteiskunnassa tilaa, näkyvyyttä, asiansa esille ja jopa töitä.”

Pääskysaaren mukaan on kyse valinnanvapaudesta ja oikeudesta omaan kehoon. Saa olla meikkaamatta, saa meikata vähän, saa meikata paljon. Saa vaihdella näitä eri hetkinä.

Voimme nauttia siitä, että meillä on vartalo, mikä liikkuu. Meillä on vartalo, mikä välittää tunteitamme.

https://www.hs.fi/elama/art-2000005869638.html

 

21. Show 11-13 v jatko / Hurrikaani Samantha lähestyy uhkaavasti Floridan itärannikkoa / CHARLOTTA

Tuulen raju voimistuminen ja aallon korkeuden kasvaminen ovat varma merkki lähestyvästä trooppisesta hirmumyrskystä, kertoo Helsingin Sanomien toimittaja Janne Jokela. Yhdysvaltojen itärannikon rannan läheistä asutusta evakuoidaan parhaillaan sisämaahan hurrikaaneilta suojattuihin taloihin. Ulkonaliikkumiskielto on jo astunut voimaan.

22. Sun+ Show / Plastic not fantastic / KAISA

Tyynenmeren jätepyörrettä voi sanoa maapallon suurimmaksi kaatopaikaksi. Roskapyörre on 4-16 kertaa isompi kuin aiemmin on arvioitu. Se on uusimman Nature -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kolmen Ranskan kokoinen.

Hawaijin ja Kalifornian välisellä merialueella velloo tutkimuksen mukaan ainakin 79 000 tonnia muoviroskaa. Paino vastaa viittä sataa jumbojettiä. Ja roskaa tulee lisää kiihtyvällä tahdilla.

https://yle.fi/uutiset/3-10131304

23. Dance 11-13 v ed. / Säätiedotus – aurinkoinen päivä tulossa / KAISA

Odotettavissa huomenna poutaa ja selkeää. Heikkoa tuulta. Päivälämpötila pikkusen pakkasen puolella.

24. Tanssiteatteri 14+ ed / Loppukevennys – Crazy plant lady / TIINA

Heidän joukkonsa kasvaa päivä päivältä, mutta he sanovat ” We aren’t the crazy ones”. Tämän sanottuaan he valitsevat vinyylikokoelmastaan klassisia aarteita gramofoninsa neulan alle ja tanssittavat kasvinsa kasvamaan. Mutta voiko crazy plant lady lähteä koskaan pitkälle matkalle ja jättää rakkaansa kuihtumaan yksinäisyydessä?

25. KAIKKI / Eino ja Aapeli valloittavat musiikkimaailmaa / EINO JA AAPELI

10-vuotiaat turkulaiset kaksospojat Eino ja Aapeli tekivät koulun kesälomalla uuden hittibiisin, Mä voisin olla se, Universal -levyjätin huipputekijöiden kanssa. Lokakuussa EVS live-ohjelman yleisö villiintyi, kun kaksoset Eino ja Aapeli
vierailivat Maria Veitolan haastattelussa ja sen jälkeen esiintyivät suorassa tv-lähetyksessä puolelle miljoonalle suomalaiskatsojalle kuin vettä vaan.

Pojat kertoivat haastattelussa aikovansa myydä Hartwall Arenan kolme kertaa täyteen ja haluavansa bäkkärille loputtoman määrän kokista juomakseen.

https://www.is.fi/viihde/art-2000005860971.html

Etusivulle