Valitse näytös:

klo 17    klo 19

Sun Uutiset 19.12 klo 17:00

Näytös alkaa

Päivä(t)

:

H(s)

:

Minuutti(a)

:

Second(s)

Sun Uutiset 19.12.2018 Klo 17:00

1. Dance 9-11 v jatko / Miksi sosiaalinen media koukuttaa ja miten riippuvuudesta pääsee eroon? / MAIMI

Puhelinta ei malta laskea kädestä, kun ei tiedä, mistä kaikesta jää mahdollisesti paitsi. Ilmiöllä on englannin kielestä tuleva nimikin, fomo (fear of missing out).

Ongelma korostuu erityisesti nuorilla, jotka vielä rakentavat omaa identiteettiään. Identiteettiä rakennetaan juuri sillä, että ollaan aktiivisia omissa viiteryhmissä. Jos olet näkymätön, et ole olemassa.

Someriippuvuuden hoitoon on monia itsehoitokeinoja, kuten oman käyttäytymisen tietoinen muokkaaminen. Omaa käyttäytymistä voi ohjata itse tai omaan puhelimeen voi hankkia sovelluksen, joka auttaa hillitsemään somen käyttöä. Yhä enemmän puhutaan erilaisista somepaastoista, jotka voivat toimia toisille. Erityinen hyöty, jonka somepaastosta voi saada, on se, että yksilö päätyy tiedostamaan, kuinka riippuvainen hän somesta on.

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/miksi-sosiaalinen-media-koukuttaa-ja-miten-riippuvuudesta-paasee-irti-24247815

2. Sun+ junnut / Displaced / SUVI

Tahti on kova niin töissä kuin kotonakin. Mutta koska on ennenkin jaksanut, jaksaa vielä vähän lisää. Edes viikonloppu ei virkistä. Maanantaisin työpaikalle laahustaa yhtä väsyneenä kuin sen perjantai-iltapäivänä taakseen jätti. Kuulostaako tutulta? Saatat kuulua siihen suureen joukkoon ihmisiä, jotka eivät palaudu työstään riittävästi. Ihmiset ovat hukassa eivätkä tiedä, mikä mieltä kuormittaa ja mitä pitäisi tehdä. Palautumiseen vaikuttavat muun muassa unen laatu, säännöllinen ruokailu ja liikunta. Tärkein tekijä on riittävä uni.

https://yle.fi/uutiset/3-10422069

3. Kids 4-5 v / Vaarallinen hämähäkki lajike rantautuu Suomeen / CHARLOTTA

Ilmaston lämpenemisen myötä Suomessa on jälleen tavattu uusi, tällä kertaa vaarallinen, kahdeksanjalkainen hämähäkki. Tämä pelottava otus elelee vesistöjen läheisyydessä ja kantaa lamauttavaa myrkkyä kehossaan. Tämä uusi hämähäkki on jättimäinen, jopa metrin pituinen, minkä vuoksi siitä ei voi erehtyä, kun sen tapaa. Luonnossa liikkuessa ihmisiä kehotetaan pysymään valppaina. 

4. Kids 5-6 v / Korkeasaaren eläimiä vapaana / MAIMI

Korkeasaaresta on karannut rajumyrskyn seurauksena useita eläimiä, jotka vaeltavat nyt ympäri Helsinkiä aiheuttaen kaaosta ja ihmetystä. Mukana on myös vaarallisia petoja, joten ihmisiä kehotetaan pysymään sisätiloissa. Mahdolliset havainnot eläimistä pyydetään tiedottamaan poliisiasemalle tai eläintarhan henkilökunnalle.

5. Street 8-9 v jatko / Lasten pelaaminen huolettaa monia vanhempia / KAISA

Tarvitaanko ruutuaikaa ja mitä voi vanhempana tehdä, jos pelit ovat itselle hepreaa?

Pelikasvatustutkija Mikko Meriläinen on harmissaan siitä, että pelaamiseen liitetään usein automaattisesti negatiivisia mielikuvia. Pelaaminen voi olla lapselle hyvä harrastus siinä missä viulunsoitto, kunhan elämä pysyy muuten tasapainoisena ja monipuolisena. 

Asiantuntijat ovat melko yksimielisiä siitä, ettei pelaamisen haitallisuutta voi arvioida pelkästään kelloon tuijottamalla. ”Joillekuille pelaaminen voi olla tärkeä harrastus, jolloin se voi viedä enemmänkin aikaa, mutta ei silti muodostu ongelmaksi. Toiset saattavat pelata vain puoli tuntia päivässä, mutta käydä sen jälkeen ylikierroksilla ja kokea rauhoittumisen hankalaksi.” Tarkkaa tuntimäärää ei siksi voi antaa, psykologian tohtori ja aivotutkija Mona Moisala sanoo. 

”Kehottaisin, että pelkän minuuttiviisarin sijaan keskityttäisiin yhteisiin pelihetkiin ja keskusteluihin sisällöstä ja kokemuksista, joita median käyttö ylipäänsä luo.” mediakasvatuksen suunnittelija Rauna Rahja Mannerheimin Lastensuojeluliitosta sanoo.

(2.4.2018 Onko pelaaminen kuin heroiinia – Kuusi kymmenestä rajoittaa lapsen peliaikaa, Taru Tikkanen, Helsinki yle.fi)

6. Dance 9-10 v ed. / Robottirannikko / KAISA

Ruotsalaisilla on Robotdalen, tanskalaisilla RoboCluster ja meillä suomalaisilla Satakunnan Robocoast. Robottirannikko on vähintäänkin osuva nimitys, sillä Satakunnassa toimii jopa 100 automaatio- ja robottialan yritystä.

– Pelkästään Ulvilassa on useamman kymmenen alan huippuyrityksen keskittymä, kertoo Robocoast-verkoston koordinaattori, vanhempi asiantuntija Mikko Puputti elinkeinoyhtiö Prizztech Oy:stä.

Automaatioalan osaamisella on suuri vaikutus myös muiden toimialojen yritysten menestykseen ja kilpailukyvyn kehittymiseen. Robotti toimii yhtä tehokkaasti Suomessa kuin Kiinassa, joten hyvin automatisoitua tuotantoa ei logistiikkakustannusten takia kannata enää viedä kauas.

– Sinituote on tästä hyvä esimerkki. He valmistavat äärimmäisen hyviä muovituotteita pitkälle automatisoidussa tuotantolaitoksessaan Kokemäellä.

(satakunta.fi / Robottien rannikko, Teksti Kreetta Haaslahti)

7. Broadway 14+ jatko / Nuori poika kadoksissa  / SUVI

Poliisi pyytää havaintoja kadonneeksi ilmoitetusta nuoresta 17-vuotiaasta pojasta. Viimeiset havainnot hänestä ovat joulukuun alusta, jolloin hän on poistunut kesken koulupäivän ja ollut sen jälkeen kateissa. Yleensä hän on liikkunut tummissa vaatteissa ja reppu selässä, mutta katoamishetken vaatetuksesta ei ole tarkkaa tietoa. Poliisi pyytää ilmoittamaan mahdolliset havainnot puhelimitse tai sähköpostitse. 

8. Kids 5-6 v / Mikä ihmeen sote?  / Kaisa

Sote-uudistus eli sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus on laaja kokonaisuus, ja käänteitä on riittänyt. Sote-uudistuksessa koko julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto uudistetaan. Tähän asti kunnat ovat järjestäneet sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Vuoden 2021 alusta vastuu palvelujen järjestämisestä siirtyy 18 uudelle maakunnalle. 

Jos uudistus toteutuu hyvin, Suomen asukkaat saavat yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali ja terveyspalvelut asuinpaikasta ja varallisuudesta riippumatta. Jos uudistuksen toteutus epäonnistuu, perusterveydenhoitoon varatut rahat menevät vääriin taskuihin ja potilas jää vaille tarvitsemaansa hoitoa, mistä seuraa kiireellisen hoidon ja korvattavien potilasvahinkojen määrän kasvu. 

(https://alueuudistus.fi/mika-on-sote-uudistus , https://www.aamulehti.fi/uutiset/mika-ihmeen-sote-tasta-on-kyse-sosiaali-ja-terveydenhuollon-uudistuksessa-200430951 ja https://yle.fi/uutiset/3-9397049)

9. Show 12-14 v ed. / Hylätty majakka / SUVI

Vuonna 1920 valmistunut Kallbådanin majakka sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Porkkalanniemen kärjestä. Majakalla työskenteli majakkamestari ja kaksi vartijaa vuosina 1920–1939. Parhaimmillaan karua ja pientä luotoa asutti 20 ihmistä, joista osa oli lapsia. Talvisodan sytyttyä majakan ohi kiiti kaksi pommikonetta kohti Helsinkiä, ja väki poistui evakkoon. Tämän jälkeen ainutlaatuinen rakennus päästettiin erittäin huonoon kuntoon, eikä sen jälkeen majakalle ole enää palannut miehitystä, vaan se tervehtii nykyään merenkulkijoita hylättynä majakkana.

https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/221098-majakoihin-paasee-kaymaan-tavalla-tai-toisella

10. Vivi Lauttamus / Pariisin taivaan alla / TIINA

15-vuotias porilainen Vivi Lauttamus matkusti kesäkuussa 2018 Pariisiin ja rakastui kaupunkiin.  Lauttamus ei olisi halunnut koskaan lähteä Pariisin taivaan alta vaan kulkea kaupungin katuja loputtomiin. Jäähyväiset olivat haikeat, mutta hän tietää vielä palaavansa.

11. Show 10-12 v / Porin Pikakävelijät ry:n liikunnallinen tapahtuma Porin keskustassa / CHARLOTTA

Viime maanantaina, Porin Pikakävelijät ry järjesti vauhdikkaan liikuntatapahtuman Porin torilla. Lajin asiantuntija Petra Korhonen kertoi faktatietoja lajista ja sen fyysisyydestä. Tapahtuman kohokohtana oli leikkimielinen Porin ympäri kävely, johon osallistui lähes 900 energistä kilpailijaa. Tapahtuman suuren suosion vuoksi järjestäjät haluavat tehdä siitä vuosittaisen tradition.

12. Aino Lehtimäki / Blood Diamond / KIMBERLY

Veritimanttien kieltäminen ei riitä

1990-luvulla Global Witness paljasti, että timanteilla rahoitettiin sisällissotaa lukuisissa Afrikan maissa, muun muassa Angolassa, Kongossa ja Sierra Leonessa. Näitä timantteja alettiin kutsua ”veritimanteiksi”.

Veritimanttien myynnin estämiseksi valtiot, timantintuottajat ja kansalaisjärjestöt perustivat yhteisen sertifiointijärjestelmän, Kimberleyn prosessin, jolla timanttien alkuperä pystyttiin varmistamaan.

Kimberleyn järjestelmän luotettavuutta syö se, ettei sopimuksen toteutumista valvo järjestelmällisesti kukaan. Ihmisoikeusjärjestöjen ja YK:n mukaan kansainvälisille markkinoille salakuljetetaan edelleen sota-alueilta kymmenien miljoonien arvosta timantteja.

Amnesty on huomauttanut sopimuksen porsaanrei’istä ja kehottaa kuluttajia ja korukauppiaita aktiivisuuteen.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/veritimanttien-kieltaminen-ei-lopettanut-tyolaisten-kiduttamista/

https://www.vihrealanka.fi/kuluttaja/verisia-timantteja-ja-likaista-kultaa

13. Lyrical 15+ ed / 1918 / TIINA

Toukokuussa 2018 tuli kuluneeksi 100 vuotta Suomen sisällissodasta. Punaisten ja valkoisten välille syttynyt sota vaati noin 38 000 uhria. Sisällissota on Suomen historian ristiriitaisin tapahtuma, jonka vaikutukset suomalaisiin ja suomalaiseen yhteiskuntaan ovat olleet poikkeuksellisen pitkäkestoiset. Nyt  vuonna 2018 haaveena on yhtenäinen, tasa-arvoinen ja suvaitsevainen Suomi.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_sis%C3%A4llissota

14. Sun+ Skidit / School of rock / KAISA

School of Rock on energinen musikaali, joka perustuu Jack Blackin tähdittämään elokuvaan. School of Rock ja sen sensaatiomainen lapsibändi ovat loistava esimerkki musiikin muuttavasta voimasta. Musikaalin on tuottanut Andrew Lloyd Webber, joka on säveltänyt 14 uutta laulua kaikkien elokuvasta tuttujen alkuperäisten laulujen seuraksi. 

School of rock musikaalia on esitetty New Yorkin Broadwaylla vuodesta 2015 ja Lontoon West Endissä vuodesta 2016.

(https://www.newyorkmusikaalit.fi/musikaalit/school-of-rock-new-york/)

15. Street 11-13 v / Talviolympialaiset / MAIMI

SUOMEN HIIHTOMAAJOUKKUE LÄHTEE ITSEVARMANA TULEVIIN OLYMPIALAISIIN. 

Neljän vuoden välein järjestettävät talviolympialaiset alkavat helmikuussa. Kisat järjestetään tällä kertaa Etelä-Koreassa.

Suomen hiihtoliitto tiedottaa joukkueen olevan valmis tuleviin olympialaisiin. Kova harjoittelu ja valmistautuminen ovat tuottaneet tulosta ja hiihtäjät ovat kovemmassa kunnossa kuin koskaan ennen.

Talviolympialaisten avajaiset järjestetään 9. helmikuuta.

16. Street 14+ jatko / Hurrikaani / ESSI

Hurrikaani pyyhkäisi kokonaisen saaren maailmankartalta Havaijilla 

HAVAIJIN länsiosassa Tyynellä valtamerellä sijainnut noin neljän hehtaarin kokoinen saari on kadonnut hirmumyrskyssä syys–lokakuun vaihteessa.
EAST ISLAND -NIMELLÄ tunnetun saaren pyyhkäisi maailmankartalta Walaka-niminen hurrikaani, joka oli yksi tämän vuoden voimakkaimmista Tyynellämerellä puhaltaneista hirmumyrskyistä. Se muodostui syyskuun lopulla ja heikkeni lokakuun ensimmäisellä viikolla eikä osunut maihin tiheästi asutuilla alueilla.
Maapallon ilmaston lämpeneminen nostaa meren pintaa, mutta lisäksi se vahvistaa hurrikaaneja ja lisää voimakkaiden hurrikaanien lukumäärää.

Vaatimattomasta koostaan huolimatta saari oli hyvin tärkeä monille eläinlajeille. Esimerkiksi uhanalaiset havaijinhylkeet ovat kasvattaneet siellä jälkeläisiään.. Saarella oli myös uhanalaisia liemikilpikonnia. Lisäksi saarella majaili merilintuja, esimerkiksi albatrosseja.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005876024.html / Mikko Paakkanen HS

Julkaistu: 25.10. 8:36

17. Kids 4-5 v / Aurinkoa luvassa! / SUVI

Seuraavaksi päivän sää: Suomi kuuluu tänään korkeapaineen alueeseen, joten suuressa osassa maata on poutaa. Pohjoisessa on aamulla pieni mahdollisuus lumikuuroille, mutta iltapäivään mennessä koko Suomi pääsee nauttimaan kirkkaan aurinkoisesta säästä. Nyt onkin oiva hetki lähteä lenkille kirkkaaseen auringonpaisteeseen!

18. Show 8-9 v. jatko / Jouluinen loppukevennys / SUVI

Joulu lähestyy ja tonttujen joulukiireet sen kun pahenevat. Kävimme katsomassa, millainen tunnelma Tyynelän tonttulassa on tähän aikaan vuodesta. Tonttuja vilistää ympäriinsä työn touhussa tai laiskottelemassa, kukin persoonansa mukaan. Jokaisella tontulla on oma tehtävänsä ja heidät pidetäänkin hellässä mutta hyvässä kurissa, koska jouluna on paljon tärkeää tehtävää. Työn ohessa tontut ehtivät kuitenkin silloin tällöin pistää tanssiksi!

19. KAIKKI / Eino ja Aapeli valloittavat musiikkimaailmaa / EINO JA AAPELI

10-vuotiaat turkulaiset kaksospojat Eino ja Aapeli tekivät koulun kesälomalla uuden hittibiisin, Mä voisin olla se, Universal -levyjätin huipputekijöiden kanssa.

Lokakuussa EVS live -ohjelman yleisö villiintyi, kun kaksoset Eino ja Aapeli vierailivat Maria Veitolan haastattelussa ja sen jälkeen esiintyivät suorassa tv-lähetyksessä puolelle miljoonalle suomalaiskatsojalle kuin vettä vaan.

Pojat kertoivat haastattelussa aikovansa myydä Hartwall Areenan kolme kertaa täyteen ja haluavansa bäkkärille loputtoman määrän kokista juomakseen.

https://www.is.fi/viihde/art-2000005860971.html